Durhaka, Anak Ini Sengaja Membeli Daging Babi Untuk Buka Puasa Sang Ibu


SEARCH DISINI :


Assalamualaikum Wr Wb . . . .
Baca hingga selesai agar anda tidak salah faham.. okey?

Tak mampu saya menahan air mata ketika mendengar kisah nyata yang diceritakan oleh seorang Ustaz dalam tazkirahnya di sebuah masjid dalam kawasan Jenka baru-baru ini.

Sekitar awal 90 an,seorang pemuda 30 an menjerit-jerit seorang diri di rumahnya tiap kali sampai waktu maghrib terutamanya di bulan Ramadhan. dia meraung setiap hari bagaikan orang yang diserang histeria,seseorang membawa lelaki itu bertemu dengan Ustadz tadi yang ketika itu bertugas sebagai pensyarah UITM KELANTAN untuk diobati.

Read More

Pemuda itu kemudian menceritakan satu peristiwa menyayat hati. Ceritanya beberapa tahun sebelum itu dia tinggal dengan Ibunya.Dia seorang yang nakal dan liar. Tidak mengerjakan sholat dan berpuasa. Suatu hari Ibunya meminta dia belikan lauk untuk berbuka puasa,lelaki itu sedang tidur. Dia tak mau pergi ke pasar. Berulang kali disuruh sang Ibu, dia tetap tidak mau pergi.

Hingga akhirnya dengan perasaan marah kepada Si Ibu yang terus memaksa,dia terus ke pasar dengan hati yang tidak ikhlas, dibelinya daging untuk Ibunya memasak. Si Ibu gembira, berselera dia berbuka puasa hari itu.

Pemuda itu berhenti bercerita kepada Ustadz.Tiba-tiba dia menangis lagi. Meraung bagaikan dirasuki syaitan. Dalam sedu tangisnya dia bertanya, ” Ustadz tau daging apa yang saya beli ?”, Ustaz menggeleng kepala tanda dia tidak tau. ” Daging apa ?” Tanya Ustaz kembali. ”

Saya beli daging babi Ustadz !,saya berdosa Ustadz “,jawab pemuda itu.


SEARCH DISINI :

Related posts